• Silke

Waarom cafeïne jammer genoeg niet altijd een goed idee is en 5 koffie-alternatieven

Koffie, een belangrijk deel van vele ochtendroutines. Ook van die van mij, voor lange tijd. Het valt niet te ontkennen dat dat eerste slokje koffie 's ochtends heerlijk smaakt en je een "ik kan de wereld aan"-gevoel geeft. Hoewel ikzelf ook liever een hele dag door koffie zou binnenkappen, is dit misschien niet zo'n goed idee als we denken. Lees hieronder verder!


Dat heerlijke gevoel na je tas koffie komt door de cafeïne die erin zit. Die cafeïne geeft je eerst een enorme rush, doordat de bijnieren adrenaline beginnen aan te maken na inname. Hierdoor verhoogt je hartslag en verstijven je spieren. Die adrenalinekick zorgt ervoor dat er glucose wordt vrijgelaten in het lichaam en je krijgt dus een energieboost.


Die energieboost is heel fijn, maar na een paar uur verliest het zijn werking en krijg je net een dipje. Zeker als je je koffie zoet met wat suiker. Bij dagelijks en overmatig gebruik van koffie, kunnen er ongezonde effecten optreden.


Zo kan die adrenalinekick nuttig zijn om sportprestaties te bevorderen, maar bij overconsumptie ook je bijnieren uitputten.


De adrenalinekick verhoogt je hartslag en bloeddruk, en daarmee je stress- en spanningsniveau (bron). Een hoger stressniveau is nefast voor je slaap en kan angststoornissen erger maken. Ook vermoeidheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn gaan gepaard met overconsumptie van cafeïne.


Wat is er zo verslavend aan koffie? Cafeïne triggert de aanmaak van dopamine in de hersenen, waardoor je je gelukkig voelt. Net dàt is wat koffie zijn verslavende karakter geeft.


Heb je een gevoelig systeem en komen stimulerende middelen extra hard bij je binnen? Dan is het al helemaal belangrijk bewust om te springen met je cafeïne-inname.


Opgepast: cafeïne zit niet alleen in koffie. Het zit ook in cola, thee en chocolade bijvoorbeeld.


Koffie helemaal laten geen optie? No worries, voor mij ook niet ;)

Er zijn een paar manieren om je koffietje zorgeloos te kunnen consumeren. Hieronder enkele tips.


1. Drink geen koffie op een lege maag.

Zorg dat je iets gegeten hebt voor je je eerste koffietje drinkt. Op een lege maag komt cafeïne veel sterker binnen; het is niet aan te raden je dag te starten met een adrenalinerush. Na je ontbijt kan je met minder zorgen genieten van je heerlijk kopje troost.


2. Beperk je inname en geniet!

Neem jezelf voor om bijvoorbeeld 3 koffietjes per week te drinken en probeer je daaraan te houden. Geniet dan ook bewust van elke heerlijke tas koffie :)


3. Drink je koffie met wat plantaardige melk.

Verdun je koffie met wat melk. Zo komt de cafeïne niet puur en in mindere mate binnen. Idealiter gebruik je notenmelk, om de inname te counteren met wat vetten. Er zijn echter enorm veel geweldige plantaardige barista-melksoorten om je koffie te complementeren. En om er helemaal een luxedrankje van te maken, schuim je je melk nog wat op met een melkopschuimer.


4. Weet dat een koffietje gaan drinken vaak om de gezelligheid gaat.

Niets is gezelliger dan in het weekend heerlijk te (gaan) brunchen of een koffietje te gaan dinken. Maar waarom doe je dat graag? Wellicht niet alleen omwille van de koffie, maar omwille van de gezelligheid en het gezelschap :) Die gezelligheid is er nog steeds als je eens iets anders besteld dan je cappuccino met havermelk.


5. Overweeg eens een koffie-alternatief.

I know, I know, de smaak van koffie valt niet te evenaren. Maar zoals in tip 5 al geopperd, zo af en toe je koffietje eens inruilen voor anders lekkers is prima te doen ;) neem het aan van een voormalige coffee addict.