• Silke

SELF-CARE: 14 gemakkelijke ideeën om de winterblues tegen te gaan!

Bijgewerkt: 10 mei 2020

Blue Monday is net geweest. En hoewel blauwe maandag eigenlijk een verzinsel is van de marketing-industrie (echt waar, lees maar na), is het wel zo dat velen in januari en februari door een winterdipje gaan. Mezelf inclusief. Er is dus geen beter moment om wat extra tijd te investeren in #selfcare. Hieronder 14 supersimpele ideetjes om wat tijd in jezelf te steken.


1. Self-massage

Self-massage is exact dat: je masseert jezelf met je eigen handen of met handige hulpmiddeltjes zoals een foam roller, een tennisbal of een hoofdspin. Een self-massage is net iets toegankelijker dan een professionele massage. Het kost je namelijk niets en je kan het gewoon thuis doen.

Bovenop de toegankelijkheid ervan, zijn dit enkele voordelen van self-massage:Massages verlagen je stressniveau (duh)Je gaat er beter van slapen (want je bent dus minder gestresseerd). Masseren bevordert de bloedcirculatie in je lichaam. Je wordt je bewust van de spanningspunten in je lichaam enzovoort enzoverder.

Dit artikel van Buzzfeed geeft enkele simpele voorbeelden van self-massage. Libelle heeft ook een fijn artikel met verschillende zelfmassages. Kijk je liever naar een filmpje dat je mee kan volgen? Deze gezichtsmassage van Happinez Magazine werkt heel ontspannend of volg hier een nekmassage .

2. Relaxen met een gezichtsmaskertje

Kies je favoriete gezichtsmasker of maak er snel zelf eentje, breng het aan en zet je een kwartiertje in de zetel met een magazine of je lievelingsserie terwijl de ingrediënten hun werk doen. Ontspan!


Wil je je masker zelf maken? Deze blogpost van Miss Natural bevat veel recepten met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Handig!


Kies je liever voor een kant-en-klaar masker? Mijn favoriet is de Oatfix van Lush of een charcoal masker van Holland&Barrett. Ook in het Kruidvat kan je verschillende maskertjes kopen, vaak in hoeveelheden voor eenmalig gebruik. 

3. Podcasts luisteren

Het lijkt contra-intuïtief, maar bijleren is een vorm van self-care. Les volgen is misschien niet iets waar je heel relaxed van wordt, maar wel iets waar je béter van wordt.


Podcasts zijn de nieuwe boeken. Podcasts in overvloed dezer dagen: dat betekent dat er voor ieders wat wils is. Je beluistert een les, een verhaal, een comedy show, een interview, … je kan het zo gek niet bedenken of ze gieten het in een beluisterbare vorm. Heel handig wel, want zo kan je onderweg naar je werk bijleren of ontspannen in plaats van naar de radio te luisteren. Podcasts zijn heel tijdsefficiënt en handig voor onderweg, want je vindt ze gewoon op je smartphone.


Wil je bijleren? Geïnspireerd geraken? Dan heb ik een paar suggesties voor jou:

The Boss Babe Podcast: ondernemen. Big Vegan Sister: de podcast: liever zijn voor jezelf en werken aan een mooiere wereld. On Purpose by Jay Shetty: ondernemen. Bad With Money With Gaby Dunn: je financiën. dS Audio: journalistiek en actuele kwesties van de Standaard. David Tennant Does a Podcast With...: films, comedy etc.. Armchair Expert with Dax Shepard: eerlijke conversaties met verschillende bekende mensen. De Wereld van Sofie: levensvragen. Philosophize This